TRÄDGÅRDSTIPS OCH INSPIRATION FÖR TRÄDGÅRDEN

Osmo Myco VÄXTSTART inkl Mykorrhiza och bakterier

100 % organisk och godkänd för ekologisk odling

Osmo Myco VÄXTSTART främjar den naturliga biologin i din jord. Nyttiga svampar och bakterier bidrar till en optimal tillväxt och ger naturligt liv åt jorden.

Säkerställer nya växters etablering

Osmo Myco VÄXTSTART blandas med uppgrävd trädgårdsjord eller krukjord i samband med plantering. Tillsätt ca 2-4 handfullar per planta i planteringsjorden, beroende på plantstorlek.

Blanda jord och Myco VÄXTSTART väl och plantera sedan. Produkten sveder inte, även om du råkar ta lite för mycket. En liten överdosering ligger kvar i jorden som depå.

Kom ihåg att vattna ordentligt efter varje plantering. När ny gräsmatta ska anläggas ger Osmo Myco VÄXTSTART gräset bättre förutsättningar att etablera sig. Det är viktigt att undvika konstgödsel. Den skadar mikrolivet i jorden. Vi rekommenderar att man väljer gödseltyper som är organiska och gärna godkända för ekologisk odling.

Du kan använda Osmo Myco VÄXTSTART till:

Krukväxter, sommarblommor, perenner, kryddörter, grönsaker i växthus, köksträdgård eller odlingslådor, bärbuskar, prydnadsbuskar, rosor, klängväxter, träd, fruktträd, häckar och gräsmattor.

Fungerar också som jordförbättringsmedel

Osmo Myco VÄXTSTART kan också användas som jordförbättringsmedel, t.ex. i rosenrabatten. Eller när du ska göra om en tråkig uppfart till en vacker och städsegrön rabatt med buxbom och vintergröna (vinca). Tillsätt produkten i den planteringsjord eller jord som du använder till plantering under tidig vår. De många nyttiga aktiva svamparna och bakterierna fungerar som katalysatorer för alla de naturliga processerna i växternas rötter.

Om produkten

Mykorrhiza är mikroskopiska naturliga svampar som lever i jorden och ger växternas rötter bättre växtbetingelser. De lever i symbios med växterna, och man beskriva effekten som ett utvidgat rotsystem som ger plantan en bättre start och hjälper den att få näring på optimalt sätt. Mykorrhiza finns redan i många trädgårdar, men analyserar man jord i nyanlagda villaträdgårdar, eller jord som är mycket komprimerad, så är innehållet mycket lågt – eller så finns ingen mykorrhiza alls. Genom att tillföra mikrobiologiska produkter med t.ex. mykorrhiza och bakterier stimulerar man tillväxten. Rotnätet förstärks, så att plantan blir bättre på att ta upp näringsämnen och vatten. Därmed får man starkare och friskare växter. Mikrobiologin bidrar inte bara till en god tillväxt. Antalet skadeinsekter och svampar blir samtidigt mindre – helt naturligt.

Osmo Myco VÄXTSTART 3-1-3 är ett 100 % organiskt gödselmedel med kväve, fosfor, kalium, magnesium, järn, svavel, humuspartiklar, tång, nyttosvamp i form av mykorrhiza samt nyttiga bakterier som gagnar de naturliga mikroorganismerna i jorden. Gödseln har utvunnits ur tångmjöl, fjädermjölk, mjöl av kakaoskal, bergfosfat och vinass från sockerbetor.

Bättre resultat av plantering och vårarbete

Carsten Marker, ansvarig för produktutvecklingen hos E. Marker A/S konstaterar: – En korrekt användning av mykorrhiza-produkter kan spara både tid och pengar för trädgårdsägaren, och samtidigt ge friska träd, blommor, gräs och växter. Oavsett om det handlar om en ny gräsmatta eller rullgräs, som är svårt att etablera, en vacker lönn som ger skugga eller en fin prydnadsbuske, så gör de här mycket små bundsförvanterna i jorden ett stort jobb – de får nämligen växterna att se bra ut.

Om du har vårtrötta (häck)växter i trädgården kan du också med fördel använda Osmo Myco VÄXTSTART året runt. Gör små hål, ca åtta stycken, och strö ned produkten i hålen och täck över med jord. Sedan tar tillväxten fart igen, och du slipper tråkiga och gula blad på vintergröna buskar.

Företaget E. Marker står bakom utvecklingen av serien Osmo® och GroGreen®, som består av miljövänliga trädgårdsprodukter som säljs i danska trädgårdscentra och plantskolor.

Ytterligare information fås hos Carsten Marker, E. Marker A/S på telefon: +45 74 67 08 08 eller e-mail: info@marker.dk. Se även: www.ecoturf.se och www.osmo.se

GroGreen Feed & Shine Rosor mot rossjukdomar som rosrost, svartfläcksjuka och mjöldagg

Så klarar sig dina rosor bäst i trädgården – på miljövänligt sätt

Rosor har odlats i tusentals år, och det är inte utan anledning som rosen kallas för blommornas drottning. Många års utveckling har resulterat i en rikedom av sorter med olika färger, dofter och vackra former – alltsammans till stor glädje för trädgårdens ägare och gäster, liksom för vasen. Plantera gärna några av de nyare och moderna rossorterna som blommar under en längre period, och som har bättre hälsa och vitalitet.

Rosorna får hjälp av en helt ny, miljövänlig produkt
Precis som när det gäller många andra saker här i livet, lönar det sig att visa omsorg och bry sig om rosorna. Följer du bara våra enkla råd och tips, är det inte svårt att lyckas. Först och främst behöver rosorna en bra start, med beskärning och tillförsel av organisk gödsel. När de har vuxit till sig ordentligt kan de visa tecken på rossjukdomar som rosrost, svartfläcksjuka och mjöldagg. Men nu är hjälpen nära, för från och med i år finns det en helt ny, miljövänlig rosbladgödsel på marknaden: GroGreen® Feed & Shine Rosor. Det är en produkt som innehåller en lång rad mikronäringsämnen och växtoljor som stärker rosornas eget immunförsvar gentemot sjukdom. Den innehåller enbart miljövänliga mineraler och oljor som är skonsamma gentemot både rosor och natur. Bladgödseln sprayas enkelt på rosenbusken – alltid på torra blad.

Så gör du:

  • April: Från mitten av månaden ska du beskära rosorna, gödsla dem med en bra organisk rosgödsel och eventuellt lägga på ca 5 cm rosjord av god kvalitet runt rosen.
  • Maj: Återigen behöver rosorna en rejäl portion organisk rosgödsel. Använd GroGreen® Feed & Shine varje vecka för att stärka bladen. Vattna rosorna under torra perioder.
  • Juni: Rosorna knoppas nu, och i slutet av månaden blommar de. Fortsätt att applicera bladgödseln GroGreen® Feed & Shine en gång i veckan, och gödsla dessutom med organisk rosgödsel var tredje gång.
  • Juli: Nu är blomningen i full gång, och du ska fortsätta med den förebyggande bladgödslingen, samt gödsla med organisk rosgödsel var fjärde gång. Det kan vara nödvändigt att vattna rosorna under torra perioder.
  • August: Gödsla för femte och sista gången med organisk rosgödsel. Om rosorna vid denna tidpunkt fortfarande är friska, kan du minska frekvensen av GroGreen® Feed & Shine Rosor till ca två gånger per månad.

Om produkten:
GroGreen® Feed & Shine Rosor är en bladgödsel bestående av mycket nyttiga mikronäringsämnen, som tillsammans med naturliga växtoljor tas upp genom rosens blad. Produkten ska användas tillsammans med organisk rosgödsel.

Det är företaget E. Marker som står bakom utvecklingen av serierna GroGreen® och Osmo®, som är miljövänliga trädgårdsprodukter. De finns att köpa i danska trädgårdscentra och plantskolor.

Ytterligare information fås hos Carsten Marker, E. Marker A/S på telefon: +45 74 67 08 08 eller e-mail: info@marker.dk. Se även: www.ecoturf.se och www.osmo.se

Den perfekta gräsmattan – eller i alla fall nästan!

Här i början av april är våren i full gång. Det blir allt ljusare, och vi ser hur träd, buskar och blommor längtar efter att få slå ut. Vi har haft en mild vinter, och snödroppar och vintergäck kom tidigt. Och nu lyser det blått och gult av scilla och påskliljor i våra rabatter.

Då är det inte underligt om våra tankar går till ännu varmare tider… till grillen, terrassen och den vackra gröna gräsmattan, som likt sammet smyger sig runt rabatterna, samtidigt som den fungerar som det perfekta underlaget för barnens och barnbarnens sommarlekar.

Vill man se drömmarna förverkligade, så är det hög tid att sätta igång. Som den idoge trädgårdsarbetare du är, har du säkert sett till att gödsla gräsmattan under hösten, och då är den snart vacker och inbjudande igen. Skulle du ha glömt att gödsla, så är det förstås extra viktigt att gräset får näring nu under våren.

Här får du lite vägledning, som du förhoppningsvis kan hämta inspiration från!

Download “Den perfekta gräsmattan” (PDF)

Ecoturf AB, Jan Kjær Rasmussen, Groundsman. Våren 2015

När frosten släpper sitt grepp – torra rhododendronbuskar

Vattna – men låt bli saxen!
Den uttorkning som vintern medfört i form av solsken, brist på vatten och uttorkande blåst har lett till många skador, i synnerhet på japansk azalea och dvärgrhododendron. Det är viktigt att vattna så snart jorden kan ta upp vattnet.

Skadorna på växternas löv kan inte återställas, men så snart tillväxten återigen tar fart under vårmånaderna, återhämtar sig de allra flesta växter. I synnerhet i år har de dock behov av en liten ”knuff” i rätt riktning, och den här gången är det extra viktigt att man börjar gödsla tidigt med en riktigt bra surjordsgödsel, som helst ska vara långtidsverkande. I en liknande situation för några år sedan fick jag goda resultat med Osmo® surjordsgödsel.

Saxen ska man dock inte ta till i första taget. Även om växten ser mycket ”trött” ut, kan den skjuta nya skott och bli fin igen. Det tar sin tid, men i juni/juli är de flesta skador läkta. Först då kan man se hur omfattande torkskadorna har varit på grenarna, och då kan man ta fram den skarpa trädgårdssaxen och klippa ovanför de nya skotten.

Källa: Niels Skjøldberg, april 2013.

Osmo® gräsmattegödsel återställde vintertrött gräsmatta

Niels Skjøldberg, mest känd som rhododendronexpert, använde Osmo® Organisk Universal Gräsmattegödsel för att få tillbaka den friska gröna färgen på gräsmattan efter en lång och hård vinter.

Källa: Niels Skjøldberg, september 2012.

Damm blev fri från alger med Osmo® PondPower

Vi är verkligen imponerade av resultatet. Vi trodde faktiskt inte att det skulle fungera, för i mitten av juni var dammen helt täckt av alger – man kunde överhuvudtaget inte se vattnet. Dammen är ganska stor, ca. 300 m2, så vi hällde i hela säcken, 15 kg Osmo® PondPower, som akutbehandling. Redan efter en vecka kunde man se skillnad.

Jag har tagit ett par bilder som visar hur det såg ut före och efter behandlingen. Den lilla bilden togs igår (1 augusti 2012, red.), och nu kan vi återigen se växterna spegla sig i dammen.

Gitte Jarlnæs, Gejlå, Padborg (DK) – augusti 2012.

Rhododendronspecialisten Niels Skjøldberg har testat Osmo® Surjordsgödsel

Bilden till vänster visar rhododendronbusken ”Cunningham’s White” i april månad – precis innan den gödslades med Osmo® Surjordsgödsel. Bilden visar en “trött” växt och en högersida med kraftig näringsbrist. Den gödslades återigen ca. 15 juni.

Till höger ses samma rhododendronbuske “Cunningham’s White” i september månad – efter gödsling med Osmo® Surjordsgödsel. De gamla bladen byter inte färg, men det nya lövverket är friskt – och tillväxten är återigen normal.

Källa: Niels Skjøldberg, mars 2012.
Läs ev. mer på bloggen: ”at have en have, niels skjøldberg”.

Rhododendron – så enkelt är det

Om du har en vacker och väl underhållen rhododendronrabatt, där buskarna är friskt gröna, med god tillväxt från föregående år och massor av knoppar – då är det enkelt. Det enda som krävs är att du gödslar med Osmo® Surjordsgödsel.

Om dina rhododendronbuskar däremot har gulfärgade blad och kort tillväxt, samtidigt som de nya bladen är mindre än de lite äldre bladen, då är det hög tid att tillföra mer vitmossa (spagnum). Du kan välja att ta till drastiska metoder: Du gräver upp buskarna (under förutsättning att det inte är frost) och rensar försiktigt, med hjälp av en mjuk vattenstråle, bort det yttre lagret av lerig jord från den fasta rotklumpen. Sedan gräver du ett nytt hål, antingen på samma plats eller någon annanstans i trädgården. Lägg ca 10 cm grov, fuktig vitmossa i botten av hålet och placera rhododendronbusken ovanpå denna. Se till att den inte står djupare än tidigare. Lägg ev. på lite mer vitmossa i botten. Därefter fyller du på med fuktig vitmossa runt om roten.

Kom ihåg att göra hålet så brett som möjligt, så att inte situationen upprepar sig om några år igen. Vattna ordentligt och gödsla med Osmo® Surjordsgödsel. Omkring mitten av juni gödslar du för andra gången. Redan till hösten kommer buskarna att se helt annorlunda ut.

Är det länge sedan rhododendron-rabatten etablerades? Kanske ser buskarna okej ut, men bladen håller på att bli en aning gula? Då kan du med fördel toppdressa med bra, grov vitmossa. Lägg på 5-10 cm vitmossa under buskarna och se till att den även hamnar mellan stammarna. Sedan strör du en lämplig mängd Osmo® Surjordsgödsel ovanpå skiktet med vitmossa. Följ anvisningarna på emballaget. Buskarna tar ingen skada om du skulle råka hälla på lite för mycket. Gödseln omsätts långsamt, och just denna form av naturprodukt sveder inte rötterna. Därefter vattnar du ordentligt – för utan vatten kan gödseln inte nå ner till rötterna.

Osmo® Surjordsgödsel kan användas till alla surjordsväxter i trädgården. Bästa tidpunkten för gödsling är från 1 april till 1 maj. Om dina växter är gamla och mycket stora, så är det alltid en bra idé att komplettera med gödning igen före den 1 juli.

Källa: Niels Skjøldberg, april 2012.